Waddenzee

Schiermonnikoog grenst ten zuiden aan de Waddenzee. De noordkant van het eiland grenst aan de Noordzee. UNESCO heeft de Waddenzee op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. Deze erkenning is natuurlijk helemaal terecht want de Waddenzee is uniek en zeer waardevol voor mens en dier.

WaddenzeeDe Waddenzee is een uniek natuurgebied.

Waar bestaat de Waddenzee uit?

De Waddenzee is het grootste kustsysteem van de wereld. De natuur kan in dit gebied met een oppervlakte van 10.000 km² bijna helemaal zelf zijn gang gaan. De Waddenzee bestaat uit:
  • zandplaten
  • diepe zeegaten
  • geulen
  • slikbanken
  • eilanden
  • kwelders
  • zomerpolders
  • ondiepe prielen.

Hoe groot is de Waddenzee?

De Waddenzee heeft een lengte van 500 kilometer en de breedte is gemiddeld 20 kilometer. Het gebied heeft een oppervlakte maar liefst 10.000 km². De Waddenzee begint bij Den Helder en loopt helemaal door tot Esbjerg in Denemarken.

Welke dieren leven in en bij de Waddenzee?

Maar liefst 12 miljoen wad- en watervogels gebruiken de Waddenzee als tussenstop op hun trektocht naar zuidelijker gelegen gebieden. Per jaar broeden er ongeveer één miljoen paren broedvogels in dit uitgestrekte gebied. Vogels van het Wad zijn onder andere: de lepelaar, de steenloper, de bergeend, de kluut, de aalscholver, de visdief, de zilvermeeuw, de scholekster, de strandplevier en de mantelmeeuw.

In de Waddenzee leven meer dan 140 verschillende vissoorten. Helaas is de visstand sinds 1965 sterk gedaald. De zalm en rog komen er bijvoorbeeld niet meer voor.

Zeehonden

Als je op vakantie gaat naar een Waddeneiland zoals Schiermonnikoog dan wil je natuurlijk graag een zeehond zien. Het zijn prachtige dieren die gelukkig bij wet zijn beschermd. In de Waddenzee leven twee soorten zeehonden namelijk de grijze zeehond en de gewone zeehond. Wist je dat in het hele waddengebied ongeveer 40.000 gewone zeehonden leven?

Zeehond WaddenzeeDeze zeehond luiert even op een zandplaat.

Wadexcursie Waddenzee

Als je op Schiermonnikoog bent dan is de 'Wadexcursie Waddenzee' met eilandergids Thijs de Boer een echte aanrader. Je leert dan alles over het Wad zoals het ontstaan maar ook hoe belangrijk het Wad is voor mens en dier. De schepnet gaat mee en je zult echt de modder in gaan. Hoe leuk is dat?

Meer informatie over de natuur van Schiermonnikoog

Landal Vitamaris Landal

Waardering park: 4.3 uit 5.0 sterren

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal VitamarisLandal Vitamaris heeft een prachtige ligging midden in Nationaal Park Schiermonnikoog. Het park bestaat uit moderne, gezellig ingerichte appartementen. Het hele jaar door is het hier fijn, ook als het weer een beetje tegenzit. Er is een overdekt zwembad met peuterbad voor de kleintjes en een fijn (gratis) wellnesscenter met o.a. sauna en Turks stoombad. Dat is nog eens ultiem genieten! Er is een broojesservice op het park aanwezig, hier begint jou dag dus altijd met verse, warme broodjes. Dat is nog eens een goed begin van je dag! Het strand is op slechts 10 minuutjes loopafstand.

Hotel Brasserie Brakzand Landal

Waardering 8.5

Vakantiehuis Landal VitamarisMet een fijne ligging in het dorp en het strand slechts op één kilometer afstand is het goed toeven bij Hotel Brasserie Brakzand. Het hotel heeft uitstekende kamers met boxspringbedden, heerlijk om te in te slapen. Dit hotel is een prima uitvalsbasis lekker op pad te gaan om het eiland te ontdekken!
Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfWie op vakantie gaat naar de Waddeneilanden gaat een heerlijke tijd tegemoet. Een vakantie op de eilanden staat garant voor een vakantie in de natuur! En ben je een echte natuurliefhebber dan boek je jouw vakantiehuisje bij Natuurhuisje. Zij bieden vakantiehuizen aan die op de mooiste locaties midden in de natuur liggen, dat is nog eens echt genieten! Meer info & boeken

Volg ons op sociale media:

Facebook Instgram