Praktische info


Waarom naar Schiermonnikoog?

Schiermonnikoog is een paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het eiland bestaat bijna alleen maar uit natuur. Het Nationaal Park is al 75% van het oppervlak van Schiermonnikoog. Het eiland is uitgeroepen tot de mooiste locatie van Nederland en behoort tot de provincie Friesland. Het populaire Waddeneiland heeft misschien wel het mooiste zandstrand van heel Europa. De bewoners op Schiermonnikoog noemen hun eiland ook wel Lytje Pole. Dit betekent 'Kein Eiland'. De eilandbewoners worden Schiersen genoemd. Het Eiland der grijze monniken is een fantastische vakantiebestemming.

Veerboot naar Schiermonnikoog

Het is ongeveer 45 minuten varen met de veerboot (MS Monnik of MS Rottum) van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Met de veerboot kunnen ongeveer 1000 passagiers mee.

Veerboot Schiermonnikoog

De auto mag je niet meenemen en kun je eventueel parkeren op het parkeerterrein in Lauwersoog. Het parkeerterrein ligt vlakbij de boot en het is helaas wel betaald parkeren. Zorg er wel voor dat je ruimschoots op tijd bent voordat de veerboot vertrekt. De veerdam van Schiermonnikoog ligt op ongeveer vijf kilometer afstand van het dorp. Je kunt dan met de fiets, taxi of bus naar je accommodatie.

Openbaar vervoer op Schiermonnikoog

Op de veerdam staan bussen van Arriva te wachten. De bus zal je naar je bestemming brengen. Schiermonnikoog is de laatste gemeente van Nederland waar de OV-chipkaart is ingevoerd.

Auto's

Op Schiermonnikoog heb je een ontheffing nodig om met een auto, motor, vrachtwagen, brommer of snorfiets op het eiland te rijden. De bewoners op Schiermonnikoog worden ook behoorlijk beperkt. Per adres mag er maar één auto gebruik worden. Deze maatregelen zorgen natuurlijk wel voor een rustig straatbeeld. Fietsen mag natuurlijk wel en dat is op Schiermonnikoog zeker geen straf!

Taxi

Op Schiermonnikoog is het natuurlijk ook mogelijk om een taxi te nemen. Op het eiland zijn twee taxibedrijven actief namelijk Taxi Drent en Boersma. Sinds april 2019 rijdt op het eiland ook de eerste elektrische taxi. Schiermonnikoog vindt duurzaamheid erg belangrijk en deze taxi past daar uiteraard uitstekend bij.

Klimaat

Het klimaat op Schiermonnikoog is aangenaam. De zon schijnt er namelijk vaker dan in de rest van Nederland. Het kan er wel flink waaien maar de regenwolken worden dan wel snel verdreven zodat het - vooral in het voorjaar - minder regent dan op het vasteland. In de zomer is het op Schiermonnikoog wat koeler en in de winter is het er wat zachter.

Landschap Schiermonnikoog


Kinderen

Schiermonnikoog is zeker leuk voor kinderen. De kinderen zullen het prachtige en brede zandstrand zeker waarderen. Ze zullen zich uren vermaken in deze gigantische 'zandbak'. Wie bouwt het mooiste zandkasteel?

In het hoogseizoen worden er op Schiermonnikoog dagelijks huifkartochten georganiseerd en verder is er een kinderboerderij naast Hotel Rijsbergen. Andere leuke activiteiten voor kinderen zijn: schilderen bij Atelier Schier, knutselen bij Kunstfaam en vliegeren bij Thijs Vliegparadijs. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan De Berkenplas. Het is een duinmeertje met een klein strandje. Je kunt er zelfs een ijsje kopen of wat eten. Kortom op Schiermonnikoog zullen kinderen zich niet vervelen!

300.000 toeristen per jaar

Per jaar komen er ongeveer 300.000 toeristen naar dit natuureiland. Alleen naar het andere Waddeneiland Vlieland gaan minder toeristen namelijk 140.000. Gelukkig zijn 300.000 bezoekers per jaar niet zo veel. Zeker gezien het feit dat de toeristen geen auto's mogen meenemen. Het eiland heeft in totaal ongeveer 6200 slaapplaatsen voor gasten. Het eiland blijft een knusse en overzichtelijke vakantiebestemming.

Schiermonnikoog heeft weinig schade ondervonden van de nadelige aspecten van het toerisme. Helaas hebben de andere Waddeneilanden zoals Texel of Ameland hier wat meer last van. Als toerist merk je daar trouwens geen helemaal niets van.

Openluchtzwembad De Dúnatter

Wist je dat je op Schiermonnikoog kunt zwemmen in zeer fraai openluchtzwembad? Het zwembad heeft een prachtige ligging aan de rand van het dorp. Het zwembad bestaat uit twee bassins met een recreatiebad en een 25 meter lang wedstrijdbad. De kinderen zullen een dagje zwembad zeker kunnen waarderen. Het adres is: Duinpad 10, Schiermonnikoog.

Jachthaven Schiermonnikoog

De jachthaven bevindt zich aan de zuidkant van het eiland. In totaal is er in deze jachthaven plek voor ongeveer 120 schepen. Uiteraard zijn er voldoende sanitaire voorzieningen zoals douches en toiletten. Let op dat Jachthaven Schiermonnikoog een getijdenhaven is. De toegang is alleen bevaarbaar tijdens hoogwater. Bij hoogwater is de diepte van de vaargeul ongeveer 1.50 meter en bij laagwater is dit slechts 10 centimeter.

Drinkwater

Wist je dat Schiermonnikoog haar eigen drinkwater produceert? Het water wordt gewonnen op 70 meter diepte uit het westelijke duingebied. En natuurlijk smaakt dit water prima!

Verbod oplaten ballonnen

Sinds oktober 2018 is het verboden om ballonnen op te laten op Schiermonnikoog. Ballonnen komen vaak op het strand of in zee terecht en dit is natuurlijk slecht voor de dieren en het milieu. Ook wensballonnen of andere ballonnen die een brandstofbron hebben zijn niet langer toegestaan op het eiland. Deze ballonnen kunnen brand veroorzaken en veel schade toebrengen aan de natuur.

Landal Vitamaris Landal

Waardering park: 8.6

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal SchuttersbosLandal Vitamaris heeft een prachtige ligging midden in Nationaal Park Schiermonnikoog. Het park bestaat uit moderne, gezellig ingerichte appartementen. Het hele jaar door is het hier fijn, ook als het weer een beetje tegenzit. Er is een overdekt zwembad met peuterbad voor de kleintjes en een fijn (gratis) wellnesscenter met o.a. sauna en Turks stoombad. Dat is nog eens ultiem genieten! Er is een broojesservice op het park aanwezig, hier begint jou dag dus altijd met verse, warme broodjes. Dat is nog eens een goed begin van je dag! Het strand is op slechts 10 minuutjes loopafstand.

TIP! Strandresort Schier! Belvilla

Aanbieding!

Strandresort Schier SchiermonnikoogDrie woorden zijn kenmerkend voor Strandresort Schier: rust, ruimte en relaxen. Bij Strandresort Schier ben je op de beste plek voor een heerlijke relax-vakantie. Op het park is een overdekt zwembad, je komt echt tot ontspanning in de binnen- en buitensauna's en het strand is op slechts 400 meter afstand. Op het nieuwe resort heb je keuze uit diverse gezellig ingerichte appartmenten vanaf 2 personen. Wedden dat je hier als herboren van thuiskomt?

Strandresort Schier appartement 4 personen Belvilla

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal SchuttersbosDit appartement ligt op Strandresort Schier en is ideaal voor wie eens heerlijk wil ontspannen tijdens de vakantie. Op het nieuwe resort is een fantastisch wellnesscenter met sauna's en een binnen-zwembad. Gasten hebben gratis toegang tot de spa! Het appartement is geschikt voor 4 personen.