Dorp Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog tref je maar één dorpje. De naam van het enige dorp op het eiland is hetzelfde als het eiland maar de bewoners noemen het dorp ook vaak Aisterbun (Oosterburen). In deze fijne vakantieplaats heerst een rustige en ontspannen sfeer. Schiermonnikoog-dorp is ontstaan in 1719 omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen geleidelijk verdween in de zee verdween.

Dorp SchiermonnikoogIn het dorp is klein maar wel reuze gezellig.

Hoe ziet Dorp Schiermonnikoog eruit?

Schiermonnikoog-Dorp heeft een hele andere opzet in vergelijking met de andere dorpen op de andere Waddeneilanden. Alle straten zijn namelijk parallel in de richting oost-west aangelegd zodat er minder last wordt ondervonden van de wind. Deze opzet is uniek en het dorp ziet er fraai uit met de groene lanen. Je moet dit echt met eigen ogen gaan bekijken.

Waar ligt het dorp?

Dorp Schiermonnikoog is het meest noordelijk gelegen dorp van Nederland en ligt helemaal in het westen van het Waddeneiland.

Dorpsomroeper

Schiermonnikoog heeft zelfs een dorpsomroeper. Deze dorpsomroeper fietst bij belangrijk nieuws door het dorp met een megafoon en brengt op deze wijze de boodschap over aan de bewoners.

Huis Marten

In Schiermonnikoog staan een aantal zeer fraaie en oude huizen. Het oudste huis van Schiermonnikoog is Huis Marten gebouwd in 1721. Dit huis tref je aan de Middenstreek nummer 60.

Hotel De 4 damesHotel De 4 Dames Booking.com
Waardering: 8.2

Hotel De 4 Dames is het hele jaar door geopend zodat je naar Schiermonnikoog kunt gaan wanneer jij maar wilt. De ligging in het centrum van het dorp is ideaal. Het hotel heeft een restaurant voor lunch of diner. Voor hotelgasten is er zelfs een speciaal menu. Bij mooi weer is het genieten op het terras, je hebt er fraai uitzicht over de natuurlijke omgeving. Het hotel is lekker kleinschalig dus het is er nooit te druk. In de omgeving maak je mooie wandelingen door de bossen en het over het strand. Wat een heerlijke plek om er even helemaal tussenuit te zijn!
Meer info & boeken

Walviskaak

In het centrum van Schiermonnikoog staat de onderkaak van een blauwe vinvis. Je loopt er zo onder door. Deze walviskaak was van een enorme blauwe vinvis. De dertig meter lange blauwe vinvis werd op 6 maart 1950 gevangen op de Zuidelijke IJszee. Kapitein Klaas Visser ging tussen 1946 en 1955 met een walvisfabriekschip negen keer op expeditie naar Antarctica. Deze walviskaak is een leuk onderwerp om een foto van te maken. En natuurlijk sta je er dan zelf onder!

Ligging Dorp SchiermonnikoogDorp Schiermonnikoog heeft een schitterende ligging.

Schelpenmuseum

In het Schelpenmuseum bewonder je meer dan 1500 soorten schelpen en in totaal liggen er zelfs ongeveer 10.000 schelpen. Natuurlijk zijn deze schelpen allemaal gevonden op het prachtige strand van Schiermonnikoog. Vind je zelf een bijzondere schelp op het strand? Laat deze dan door de schelpenexpert van het museum beoordelen. De mooiste schelpen vind je trouwens ten oosten van paal 5.

Naast schelpen is er natuurlijk nog meer te vinden op het strand van Schiermonnikoog. Dus naast de schelpen zijn er nog veel meer bijzondere items te bekijken. Tevens leer je van alles over weekdieren in het Schelpenmuseum. De kinderen gaan dit museum vast en zeker leuk vinden en het is heel leerzaam voor ze. Aan de westzijde van het dorp tref dit interessante museum. Het adres is: Martjeland 14.

Strúnmarkt Schiermonnikoog

In het hoogseizoen is er op iedere donderdagavond vanaf 19.00 uur een gezellige markt in het centrum van Schiermonnikoog Dorp. Naast de leuke kraampjes zijn er leuke activiteiten te ondernemen en is er een vrijmarkt voor kinderen. Kom jij ook naar de Strúnmarkt?

Hotel van der Werff

Hotel van der Werff is een uniek en bijzonder hotel op Schiermonnikoog. Het is het oudste (1726) hotel van het eiland en heeft zelfs nog een gelagkamer. Elsevier heeft dit hotel uitgeroepen tot het leukste hotel van Nederland. Dit hotel is dan ook bekend en beroemd in heel Nederland.

Winkels

De winkels zijn in het dorp geopend tot 17.00 of 18.00 uur. Op het Waddeneiland is maar één supermarkt (Spar Brunekreef, Middenstreek 2). Je treft deze supermarkt in het centrum van het dorp. In het seizoen is deze supermarkt ook op zondag geopend.

Westerburen

Het dorp Westerburen bestaat helaas niet meer. In 1760 is dit dorp kopje onder gegaan. De laatste bewoners zijn al in 1720 verhuisd naar Oosterburen het huidige Dorp Schiermonnikoog.


Bekijk ook:


Landal Vitamaris Landal

Waardering park: 4.3 uit 5.0 sterren

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal VitamarisLandal Vitamaris heeft een prachtige ligging midden in Nationaal Park Schiermonnikoog. Het park bestaat uit moderne, gezellig ingerichte appartementen. Het hele jaar door is het hier fijn, ook als het weer een beetje tegenzit. Er is een overdekt zwembad met peuterbad voor de kleintjes en een fijn (gratis) wellnesscenter met o.a. sauna en Turks stoombad. Dat is nog eens ultiem genieten! Er is een broojesservice op het park aanwezig, hier begint jou dag dus altijd met verse, warme broodjes. Dat is nog eens een goed begin van je dag! Het strand is op slechts 10 minuutjes loopafstand.

Hotel Brasserie Brakzand Landal

Waardering 8.5

Vakantiehuis Landal VitamarisMet een fijne ligging in het dorp en het strand slechts op één kilometer afstand is het goed toeven bij Hotel Brasserie Brakzand. Het hotel heeft uitstekende kamers met boxspringbedden, heerlijk om te in te slapen. Dit hotel is een prima uitvalsbasis lekker op pad te gaan om het eiland te ontdekken!
Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfWie op vakantie gaat naar de Waddeneilanden gaat een heerlijke tijd tegemoet. Een vakantie op de eilanden staat garant voor een vakantie in de natuur! En ben je een echte natuurliefhebber dan boek je jouw vakantiehuisje bij Natuurhuisje. Zij bieden vakantiehuizen aan die op de mooiste locaties midden in de natuur liggen, dat is nog eens echt genieten! Meer info & boeken

Volg ons op sociale media:

Facebook Instgram