Dorp Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog tref je maar één dorpje. De naam van het enige dorp op het eiland is hetzelfde als het eiland maar de bewoners noemen het dorp ook vaak Aisterbun (Oosterburen). Dorp Schiermonnikoog is het meest noordelijk gelegen dorp van Nederland en ligt in het westen van het eiland. In deze fijne vakantieplaats heerst een rustige en ontspannen sfeer.

Schiermonnikoog is gebouwd in 1719 omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen geleidelijk verdween in de zee verdween. Schiermonnikoog-Dorp is heel anders dan de dorpen op de andere Waddeneilanden. Alle straten zijn namelijk parallel in de richting oost-west aangelegd zodat er minder last wordt ondervonden van de wind. Deze opzet is uniek en het dorp ziet er fraai uit met de groene lanen. Je moet dit echt met eigen ogen gaan bekijken.

Hotel De 4 damesHotel De 4 Dames Booking.com
Waardering: 8.4

Hotel De 4 Dames is het hele jaar door geopend zodat je naar Schiermonnikoog kunt gaan wanneer jij maar wilt. De ligging in het centrum van het dorp is ideaal. Het hotel heeft een restaurant voor lunch of diner. Voor hotelgasten is er zelfs een speciaal menu. Bij mooi weer is het genieten op het terras, je hebt er fraai uitzicht over de natuurlijke omgeving. Het hotel is lekker kleinschalig dus het is er nooit te druk. In de omgeving maak je mooie wandelingen door de bossen en het over het strand. Wat een heerlijke plek om er even helemaal tussenuit te zijn!
Meer info & boeken

Dorpsomroeper

Schiermonnikoog heeft zelfs een dorpsomroeper. Deze dorpsomroeper fiets bij belangrijk nieuws door het dorp met een megafoon en brengt op deze wijze de boodschap over aan de bewoners.

Huis Marten

In Schiermonnikoog staan een aantal zeer fraaie en oude huizen. Het oudste huis van Schiermonnikoog is Huis Marten gebouwd in 1721. Dit huis tref je aan de Middenstreek nummer 60.

Walviskaak

In het centrum van Schiermonnikoog staat de onderkaak van een blauwe vinvis. Je loopt er zo onder door. Deze walviskaak was van een enorme blauwe vinvis. De dertig meter lange blauwe vinvis werd op 6 maart 1950 gevangen op de Zuidelijke IJszee. Kapitein Klaas Visser ging tussen 1946 en 1955 met een walvisfabriekschip negen keer op expeditie naar Antarctica. Deze walviskaak is een leuk onderwerp om een foto van te maken. En natuurlijk sta je er dan zelf onder!

Schelpenmuseum

In het Schelpenmuseum bewonder je meer dan 1500 soorten schelpen en in totaal liggen er zelfs ongeveer 10.000 schelpen. Natuurlijk zijn deze schelpen allemaal gevonden op het prachtige strand van Schiermonnikoog. Vind je zelf een bijzondere schelp op het strand? Laat deze dan door de schelpenexpert van het museum beoordelen. De mooiste schelpen vind je trouwens ten oosten van paal 5.

Naast schelpen is er natuurlijk nog meer te vinden op het strand van Schiermonnikoog. Dus naast de schelpen zijn er nog veel meer bijzondere items te bekijken. Tevens leer je van alles over weekdieren in het Schelpenmuseum. De kinderen gaan dit museum vast en zeker leuk vinden en het is heel leerzaam voor ze. Aan de westzijde van het dorp tref dit interessante museum. Het adres is: Martjeland 14.

Strúnmarkt Schiermonnikoog

In het hoogseizoen is er op iedere donderdagavond vanaf 19.00 uur een gezellige markt in het centrum van Schiermonnikoog-Dorp. Naast de leuke kraampjes zijn er leuke activiteiten te ondernemen en is er een vrijmarkt voor kinderen. Kom jij ook naar de Strúnmarkt?

Hotel van der Werff

Hotel van der Werff is een uniek en bijzonder hotel op Schiermonnikoog. Het is het oudste (1726) hotel van het eiland en heeft zelfs nog een gelagkamer. Elsevier heeft dit hotel uitgeroepen tot het leukste hotel van Nederland. Dit hotel is dan ook bekend en beroemd in heel Nederland.

Winkels

De winkels zijn in het dorp geopend tot 17.00 of 18.00 uur. Op het Waddeneiland is maar één supermarkt (Spar Brunekreef, Middenstreek 2). Je treft deze supermarkt in het centrum van het dorp. In het seizoen is deze supermarkt ook op zondag geopend.

Westerburen

Het dorp Westerburen bestaat helaas niet meer. In 1760 is dit dorp kopje onder gegaan. De laatste bewoners zijn al in 1720 verhuisd naar Oosterburen het huidige Dorp Schiermonnikoog.

Landal Vitamaris Landal

Waardering park: 8.2

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal VitamarisLandal Vitamaris heeft een prachtige ligging midden in Nationaal Park Schiermonnikoog. Het park bestaat uit moderne, gezellig ingerichte appartementen. Het hele jaar door is het hier fijn, ook als het weer een beetje tegenzit. Er is een overdekt zwembad met peuterbad voor de kleintjes en een fijn (gratis) wellnesscenter met o.a. sauna en Turks stoombad. Dat is nog eens ultiem genieten! Er is een broojesservice op het park aanwezig, hier begint jou dag dus altijd met verse, warme broodjes. Dat is nog eens een goed begin van je dag! Het strand is op slechts 10 minuutjes loopafstand.

Hotelsuites Ambrosijn Voordeeluitjes

Waardering: 8.2

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal VitamarisIn het kleinste hotel van Schiermonnikoog is het groots genieten. In dit hotel beleef je de nostalgie van vroeger maar dan wel in luxe van vandaag! Het hotel heeft een restaurant waar heerlijke maaltijden worden bereid met streekproducten en een eigen ijssalon. Gastvrijheid en genieten gaan hier hand in hand samen!

Contactloos verbijf!

Nieuw!

Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfWil je op vakantie naar de Waddeneilanden maar liever niet te veel mensen tegenkomen? Dan biedt natuurhuisje.nl een fijne oplossing: Contactloos verblijf! Zo ga je op vakantie met je gezin of partner en heb je geen contact met andere mensen, zelfs niet met de verhuurder van je vakantiehuis! Een perfect idee in deze nieuwe ‘anderhalve-meter’ samenleving! Meer info & boeken