Het dorp op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog-Dorp

Op Schiermonnikoog tref je maar één dorpje. De naam van het dorp is hetzelfde als het eiland maar de bewoners noemen het dorp ook vaak Aisterbun (Oosterburen). Schiermonnikoog-Dorp is het meest noordelijk gelegen dorp van Nederland. In het dorp heerst een rustige en ontspannen sfeer.

Het dorp Schiermonnikoog is gebouwd in 1719. Schiermonnikoog werd gebouwd omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen geleidelijk verdween in de zee.

Schiermonnikoog-Dorp is heel anders dan de dorpen op de andere Waddeneilanden. Alle straten zijn namelijk parallel in de richting oost-west aangelegd zodat er minder last wordt ondervonden van de wind. Deze opzet is uniek en het dorp ziet er prachtig uit met de groene lanen. Je moet dit echt zelf zien!

Het dorp heeft zelfs een dorpsomroeper. Deze dorpsomroeper fiets bij belangrijk nieuws door het dorp met een megafoon en brengt op deze wijze de boodschap over aan de bewoners.

Huis Marten

In Schiermonnikoog-Dorp staan een aantal zeer fraaie en oude huizen. Het oudste huis van Schiermonnikoog is Huis Marten gebouwd in 1721. Dit huis tref je aan de Middenstreek nummer 60.

Walviskaak

In het centrum van Schiermonnikoog staat de onderkaak van een blauwe vinvis. Je loopt er zo onder door. Deze walviskaak was van een enorme blauwe vinvis. De dertig meter lange blauwe vinvis werd op 6 maart 1950 gevangen op de Zuidelijke IJszee. Kapitein Klaas Visser ging tussen 1946 en 1955 met een walvisfabriekschip negen keer op expeditie naar Antarctica. Deze walviskaak is een leuk onderwerp om een foto van te maken. En natuurlijk sta je er dan zelf onder!

Schelpenmuseum

In dit museum bewonder je meer dan 1500 soorten schelpen en in totaal liggen er zelfs ongeveer 10.000 schelpen. Natuurlijk zijn deze schelpen allemaal gevonden op het prachtige strand van Schiermonnikoog. Vind je zelf een bijzondere schelp op het strand? Laat deze dan door de schelpenexpert van het museum beoordelen. De mooiste schelpen vind je trouwens ten oosten van paal 5.

Naast schelpen is er natuurlijk nog meer te vinden op het strand van Schiermonnikoog. Dus naast de schelpen zijn er nog veel meer bijzondere items te bekijken. Tevens leer je van alles over weekdieren in het Schelpenmuseum. De kinderen zullen het vast en zeker leuk vinden. Aan de westzijde van het dorp tref dit leuke en leerzame museum. Het adres is: Martjeland 14.

Strúnmarkt Schiermonnikoog

In het hoogseizoen is er op iedere donderdagavond vanaf 19.00 uur een gezellige markt in het centrum van Schiermonnikoog-Dorp. Naast de leuke kraampjes zijn er leuke activiteiten te ondernemen en is er een vrijmarkt voor kinderen. Kom jij ook naar de Strúnmarkt?

Hotel van der Werff

Hotel van der Werff is een uniek en bijzonder hotel op Schiermonnikoog. Het is het oudste (1726) hotel van het eiland en heeft zelfs nog een gelagkamer. Elsevier heeft dit hotel uitgeroepen tot het leukste hotel van Nederland. Dit hotel is dan ook bekend en beroemd in heel Nederland.

Winkels

De winkels zijn in het dorp geopend tot 17.00 of 18.00 uur. Op het eiland is maar één supermarkt (Spar Brunekreef, Middenstreek 2). Je treft deze supermarkt in het centrum van het dorp. In het seizoen is deze supermarkt ook op zondag geopend.

Westerburen

Het dorp Westerburen bestaat helaas niet meer. In 1760 is dit dorp kopje onder gegaan. De laatste bewoners zijn al in 1720 verhuisd naar Oosterburen het huidige Schiermonnikoog-Dorp.

Landal Vitamaris Landal

Waardering park: 8.4

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal SchuttersbosLandal Vitamaris heeft een prachtige ligging midden in Nationaal Park Schiermonnikoog. Het park bestaat uit moderne, gezellig ingerichte appartementen. Het hele jaar door is het hier fijn, ook als het weer een beetje tegenzit. Er is een overdekt zwembad met peuterbad voor de kleintjes en een fijn (gratis) wellnesscenter met o.a. sauna en Turks stoombad. Dat is nog eens ultiem genieten! Er is een broojesservice op het park aanwezig, hier begint jou dag dus altijd met verse, warme broodjes. Dat is nog eens een goed begin van je dag! Het strand is op slechts 10 minuutjes loopafstand.

Vakantiehuis Luxe in de DuinenDrie woorden zijn kenmerkend voor Strandresort Schier: rust, ruimte en relaxen. Bij Strandresort Schier ben je op de beste plek voor een heerlijke relax-vakantie. Op het park is een overdekt zwembad, je komt echt tot ontspanning in de binnen- en buitensauna's en het strand is op slechts 400 meter afstand. Op het nieuwe resort heb je keuze uit diverse gezellig ingerichte appartmenten vanaf 2 personen. Wedden dat je hier als herboren van thuiskomt?

Strandresort Schier appartement 4 personen Landal
Waardering park: 8.6

Vakantiehuis Landal SchuttersbosDit appartement ligt op Strandresort Schier en is ideaal voor wie eens heerlijk wil ontspannen tijdens de vakantie. Op het nieuwe resort is een fantastisch wellnesscenter met sauna's en een binnen-zwembad. Gasten hebben gratis toegang tot de spa! Het appartement is geschikt voor 4 personen en ligt op de eerste etage.