Wadlopen op Schiermonnikoog

Als je op vakantie gaat naar Schiermonnikoog overweeg dan zeker om te gaan wadlopen. Het wordt een ervaring om nooit meer te vergeten, zeker als je dit nog nooit hebt gedaan.

Wat is wadlopen?

Voor wie er weleens van heeft gehoord maar niet precies weet wat wadlopen is leggen we in het kort uit wat wadlopen is. Als we de Dikke Vandale raadplegen zien we de letterlijke uitleg: “door het Waddengebied lopen”. Bij wadlopen wandel je over het wad, de bodem van de zee dus, als het laag water is. Het is een unieke manier om de natuur rond de Waddenzee te ontdekken. En voor wie zich bewust is van zijn CO2-footprint: het is de meest schone manier om de Waddenzee over te steken zonder het milieu te belasten.

Wadlopen SchiermonnikoogWadlopen is hartstikke leuk om te doen.

Waarom is wadlopen leuk?

De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed. En waarom dat zo is ontdek je pas goed tijdens het wadlopen. De natuur is er zeer rijk en divers. Zo zie je bijvoorbeeld krabben, kwallen maar ook lepelaars en andere vogels. Zodra je het wad opgaat doe je dit altijd in het bijzijn van een ervaren gids. Deze kan je in geuren en kleuren vertellen over alles wat je ziet en tegenkomt. Tijdens het lopen zie je planten en dieren die je vanaf de boot nooit ziet. Je geniet er van de rust en stilte, je laat alle hectiek achter je op het vaste land. Wadlopen is een ervaring voor je zintuigen en een echte belevenis! En ben je gearriveerd op de eindlocatie op Schiermonnikoog dan heb je gegarandeerd een voldaan gevoel, wadlopen is een ervaring om nooit meer te vergeten.

Waar kun je wadlopen op Schiermonnikoog?

Veel wadlooptochten starten bij Lauwersoog. Je neemt dan eerst zelf de veerboot naar Lauwersoog om vervolgens daar te starten met de tour die je geboekt hebt. Soms ga je eerst nog met een (zeil)boot richting Schiermonnikoog voordat je van boord gaat om het wad te bewandelen bij bijvoorbeeld het Weststrand. Ook als je al op het eiland bent kun je deelnemen aan een wadlooptocht. Er worden zwerftochten georganiseerd waarbij zowel het start- als het eindpunt op Schiermonnikoog zijn.

Het is ook mogelijk om de complete oversteek van Lauwersoog naar Schiermonnikoog al wadlopend te maken. Je wandelt dus dan over de bodem van de Waddenzee van Lauwersoog naar Schiermonnikoog, hoe bijzonder is dat!? Let op, dit is wel een tocht voor ervaren wandelaars. Wandelen over het wad is een stuk zwaarder dan wandelen over een normaal wandelpad. Je doet er ongeveer 5,5 uur over om de oversteek te maken.

Wadlopen SchiermonnikoogWadlopen op Schiermonnikoog.

Wanneer kun je wadlopen?

Wadlopen kan alleen bij laag water. Omdat het tijdstip van eb en vloed altijd anders is loop je altijd met een ervaren gids. Deze is goed op de hoogte van de getijden zodat dit avontuur altijd verantwoord en veilig verloopt. Elke tocht heeft zijn eigen begintijd, deze is dus afhankelijk van de stand van het water.

Wadlopen kan eigenlijk het hele jaar door, zelfs in de winter. Vanaf de lente tot het najaar worden de meeste tochten georganiseerd omdat de temperatuur dan wat aantrekkelijker is.

Wil je echt een bijzondere ervaring? Dan is wadlopen tijdens de nacht een avontuur dat je niet mag missen. ’s Nachts ziet alles er anders uit en is de natuur anders dan overdag. Er zijn andere dieren actief en je geniet van de stilte. Aan het einde van de tocht wordt je beloond met de natuur die ontwaakt. De vogels beginnen te fluiten en de opkomst van de zon is misschien wel het mooiste op het wad!

Voor wie?

Wadlopen is in principe geschikt voor iedereen die goed ter been is. Ook kinderen kunnen meedoen met wadlopen. Bedenk wel dat het lopen over het wad een zwaardere activiteit is dan gewoon wandelen.

Wil je de oversteek maken van Lauwersoog naar Schiermonnikoog dan is het nodig dat je over een goede conditie beschikt. Het is namelijk belangrijk dat je op tijd, lees voor het water stijgt, Schiermonnikoog bereikt. Wadlopen doe je in een groep en ben jij degene die de groep ophoudt omdat je conditie niet goed is dan zal de hele groep om moeten keren en bereiken jullie Schiermonnikoog niet. Heel had maar zo is het nu eenmaal, veiligheid boven alles.

Gelukkig kun je ook wadlopen als je een gemiddelde loopconditie hebt. Er zijn ook kortere tochten te maken en zelfs voor beginners zijn er leuke zwerftochten die vanaf het eiland te maken zijn.

Bekijk de leukste activiteiten op Schiermonnikoog!

Landal Vitamaris Landal

Waardering park: 4.3 uit 5.0 sterren

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal VitamarisLandal Vitamaris heeft een prachtige ligging midden in Nationaal Park Schiermonnikoog. Het park bestaat uit moderne, gezellig ingerichte appartementen. Het hele jaar door is het hier fijn, ook als het weer een beetje tegenzit. Er is een overdekt zwembad met peuterbad voor de kleintjes en een fijn (gratis) wellnesscenter met o.a. sauna en Turks stoombad. Dat is nog eens ultiem genieten! Er is een broojesservice op het park aanwezig, hier begint jou dag dus altijd met verse, warme broodjes. Dat is nog eens een goed begin van je dag! Het strand is op slechts 10 minuutjes loopafstand.

Hotelsuites Ambrosijn Voordeeluitjes

Waardering: 7.6

Vakantiehuis Landal VitamarisIn het kleinste hotel van Schiermonnikoog is het groots genieten. In dit hotel beleef je de nostalgie van vroeger maar dan wel in luxe van vandaag! Het hotel heeft een restaurant waar heerlijke maaltijden worden bereid met streekproducten en een eigen ijssalon. Gastvrijheid en genieten gaan hier hand in hand samen!
Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfWie op vakantie gaat naar de Waddeneilanden gaat een heerlijke tijd tegemoet. Een vakantie op de eilanden staat garant voor een vakantie in de natuur! En ben je een echte natuurliefhebber dan boek je jouw vakantiehuisje bij Natuurhuisje. Zij bieden vakantiehuizen aan die op de mooiste locaties midden in de natuur liggen, dat is nog eens echt genieten! Meer info & boeken