Natuur

De natuur van Schiermonnikoog is zeer gevarieerd en een waar paradijs voor iedere natuurliefhebber. Bijna het hele eiland bestaat uit natuur. Het natuurgebied is maar liefst 5400 hectare groot. Het grootste gedeelte van het eiland is vrij toegankelijk voor toeristen. Sommige natuurgebieden zijn van 15 april tot 15 juli gesloten in verband met het broedseizoen. Deze gebieden worden duidelijk aangegeven met borden zodat je precies weer je wel en waar je niet mag komen.

Schiermonnikoog heeft relatief gezien het grootste duingebied van alle Waddeneilanden. Het grootste duinengebied op het eiland is Westerduinen. Het strand van Schiermonnikoog is misschien wel het mooiste van heel Europa en op dit brede en prachtige strand liggen meer dan 100 schelpensoorten.

Flora en fauna

Op het eiland komen meer dan 300 vogelsoorten voor en er zijn honderden plantensoorten. De helft van alle in Nederland voorkomende plantensoorten groeit ook op Schiermonnikoog. Het eiland heeft een bosoppervlak van 150 hectare. De bossen bestaan uit dennen- en loofbos.

Fazant op SchiermonnikoogFazanten zijn prachtige vogels en komen op Schiermonnikoog volop voor.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Het Nationaal Park is een 54 km2 groot natuurgebied op Schiermonnikoog. Het gebied is zo groot dat Schiermonnikoog zichzelf Nationaal Park mag noemen. Het zeer fraaie park bestaat uit strand, duinenrijen, kwelders, zandplaten, wad en prachtige bloemen en planten. Je vindt er soms zelfs zeldzame en unieke planten zoals de gevlekte paardebloem. De gevlekte paardebloemeen is een plant die op Schiermonnikoog veel voor komt maar in de rest van Nederland zeer zeldzaam is.

Camping Glamping Luxe kamperen Schiermonnikoog Luxe kamperen op Schiermonnikoog Natuurhuisje

Waardering: 8.0

Gelegen op boerderij!

Deze riante tent is geschikt voor een kampeervakantie voor het hele gezin, er is namelijk ruimte voor acht personen. De tent is luxe ingericht met een eigen keuken, sanitair met regendouche, een tweepersoonsbed, stapelbedden en een tweepersoons bedstee, hoe romantisch is dat!? Voor de tent is een zitje met onder andere een picknicktafel. Een ideaal verblijf voor een heerlijke vakantie midden in de natuur!
Meer info & boeken

Het park is uniek! Nergens ter wereld is er een natuurgebied te vinden met zo veel verschillende contrasten op een dergelijk klein oppervlak. Je raakt er niet uitgekeken. Niet voor niets is Schiermonnikoog uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland.

Het goede nieuws is dat het park voor bezoekers is opengesteld. Alleen tijdens het broedseizoen (15 april tot 15 juli) zijn sommige gedeeltes (voornamelijk in het oosten) alleen toegankelijk met een gids. In het Nationaal Park zijn ruim voldoende wandel- en fietspaden aangelegd.

Vergeet zeker niet om een bezoek te brengen aan het Bezoekerscentrum Nationaal Park. In dit bezoekerscentrum leer je meer over de natuur en de landschappen van het eiland en het is tevens het startpunt van interessante natuurexcursies. Het is leerzaam om de natuur van het eiland te ervaren samen met een boswachter. Je komt dan zeker op de mooiste plekjes van Schiermonnikoog. Het adres van het Bezoekerscentrum is: Torenvlakte 20.

Waddenzee

Schiermonnikoog ligt zowel aan de Waddenzee als aan de Noordzee. De Waddenzee is een uniek natuurgebied en sinds 2009 erkend door UNESCO. In dit gebied leven en broeden miljoenen vogels. Lees verder

Oosterkwelder

Misschien is de Oosterkwelder wel het allermooiste stukje Schiermonnikoog. Deze kwelder hoort ook bij het Nationaal Park. In dit gebied groeien bijzondere planten waarvan een aantal tegen zout water kunnen zoals zeekraal, zeeraket en lamsoor.

En natuurlijk zijn er in de Oosterkwelder veel vogels te zien. De kwelder is in het broedseizoen van 15 april tot 15 juli gesloten. Wel is het mogelijk om in deze periode een excursie te doen via Natuurmonumenten. Deze excursie is dan ook een echte aanrader!

Bezoekerscentrum Nationaal Park

In het Bezoekerscentrum Nationaal Park leer je alles over de natuur van Schiermonnikoog. Er is ruime informatie te vinden over de vogel- en plantensoorten van het eiland. Wist je trouwens dat op Schiermonnikoog meer dan de helft van alle plantensoorten voorkomen die in Nederland aanwezig zijn?

Verder zijn er in het Bezoekerscentrum exposities te zien over de natuur en cultuur van het eiland. Vergeet ook niet even het winkeltje te bezoeken voor een leuke souvenir. Het Bezoekerscentrum tref je in Schiermonnikoog-Dorp vlakbij de witte vuurtoren.

De Westerduinen

Schiermonnikoog heeft een groot duingebied. Relatief gezien heeft dit eiland het grootste duingebied van alle Waddeneilanden. Op Schiermonnikoog worden nog steeds op een natuurlijke wijze duinen gevormd en dat is uniek! De 'Westerduinen' is het grootste duingebied van het eiland. De duinen zijn vrij toegankelijk. Volg wel zoveel mogelijk de paden.

Westerplas

Ben jij gek van vogels en wil je er graag veel spotten? Ga dan naar de Westerplas. Deze plas ligt niet zo ver van de dorpskern van Schiermonnikoog-Dorp. Op deze fantastische locatie kun je meer dan 100 vogelsoorten spotten. Je treft er tevens een vogelkijkhut die de gehele dag toegankelijk is zodat je de vogels nog beter kunt bekijken. De vogelkijkhut staat ook echt midden op het water. De vogels die je er onder andere kunt spotten zijn: rietzangers, meerkoeten, futen, kiekendieven, lepelaars, zilverreigers, rietgors en dodaars.

Naast de vogels tref je rond deze plas ook fraaie wilde planten, bloemen en paddestoelen. Kortom als je natuurliefhebber bent dan is een bezoekje aan de Westerplas echt een aanrader.

Het Rif

Het Rif is een hoge (1.50 meter boven NAP) en grote zandplaat op Schiermonnikoog. Deze zandplaat is vastgegroeid aan het eiland en tref je aan in het zuidwesten. Op deze zandplaat vormen zich kleine duinen en is een beetje begroeid. Het Rif is zeer populair als broedplaats voor vogels. Zeehonden gebruiken de zandplaat vaak om lekker even uit te rusten.

Zeehond op Strand SchiermonnikoogSpot jij ook een zeehond op Schiermonnikoog?

Bakens Kobbeduinen

Op de Kobbeduinen tref je twee houten bakens. Deze bakens worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt door wandelaars als navigatiepunten. Ten oosten van de eerste baken ligt een groot en zeer fraai stiltegebied. De kwelder op deze locatie is zeer uniek. Er groeien bijvoorbeeld plantensoorten als de paarse lamsoor en de zilvergrijze zeealsem. Deze planten kunnen goed tegen het zoute zeewater. De wandelpaden in dit gebied zijn, door de soms instromende zee, best drassig maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Uiteraard vinden vogels dit gebied ook reuze interessant. Tijdens het broedseizoen (van half april tot half juli) is de kwelder voor wandelaars gesloten. Overigens mag je met een boswachter van Natuurmonumenten in deze periode wel het gebied bekijken. Je gaat dan veel leren over dit unieke stukje Nederland. Wat is Nederland toch mooi!

Appels

Op Schiermonnikoog groeien behoorlijk wat appelbomen langs de wandel- en schelpenpaden. Deze appelbomen zijn er gekomen doordat bezoekers van het eiland klokhuizen in de natuur hadden achtergelaten. De kwaliteit van deze appels is zo goed dat er een drankje uit is ontstaan. Ambro is de naam van deze heerlijke appelsap en wordt in heel Nederland verkocht.

November Wandelmaand

Ben jij een wandelaar en natuurgenieter? Kom dan in november wandelen op Schiermonnikoog! Het eiland heeft namelijk november uitgeroepen tot November Wandelmaand. Je wandelt in de mooiste gebieden van het eiland en er zijn tevens leuke excursies te doen.

Landal Vitamaris Landal

Waardering park: 4.3 uit 5.0 sterren

Aanbieding!

Vakantiehuis Landal VitamarisLandal Vitamaris heeft een prachtige ligging midden in Nationaal Park Schiermonnikoog. Het park bestaat uit moderne, gezellig ingerichte appartementen. Het hele jaar door is het hier fijn, ook als het weer een beetje tegenzit. Er is een overdekt zwembad met peuterbad voor de kleintjes en een fijn (gratis) wellnesscenter met o.a. sauna en Turks stoombad. Dat is nog eens ultiem genieten! Er is een broojesservice op het park aanwezig, hier begint jou dag dus altijd met verse, warme broodjes. Dat is nog eens een goed begin van je dag! Het strand is op slechts 10 minuutjes loopafstand.

Hotel Brasserie Brakzand Landal

Waardering 8.5

Vakantiehuis Landal VitamarisMet een fijne ligging in het dorp en het strand slechts op één kilometer afstand is het goed toeven bij Hotel Brasserie Brakzand. Het hotel heeft uitstekende kamers met boxspringbedden, heerlijk om te in te slapen. Dit hotel is een prima uitvalsbasis lekker op pad te gaan om het eiland te ontdekken!
Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfWie op vakantie gaat naar de Waddeneilanden gaat een heerlijke tijd tegemoet. Een vakantie op de eilanden staat garant voor een vakantie in de natuur! En ben je een echte natuurliefhebber dan boek je jouw vakantiehuisje bij Natuurhuisje. Zij bieden vakantiehuizen aan die op de mooiste locaties midden in de natuur liggen, dat is nog eens echt genieten! Meer info & boeken

Volg ons op sociale media:

Facebook Instgram